Апендицитът се причинява от бактериална инфекция, която води до възпаление на Appendix vermiformis – завършекът на сляпото черво в човека. Този тесен, червей-образен израстък виси прикрепен към дебелото черво. Въпреки че няма специална функция, неговият отвор може да се запуши от парченце изпражнение или тумор, които да предизвикат неговото подуване и развитие на възпаление. Ако не се лекува своевременно и адекватно има шанс процеса да напредне много, да се спука и разливайки фекален материал в коремната кухина да предизвика перитонит. На всички етапи от развитието на апендицита се изисква спешна операция.

            Спорно е съществуването на т. нар. хроничен апендицит. Така или иначе при доста хора съществуват оплаквания от периодични болки в дясната долна коремна половина, гадене, дискомфорт, които се причиняват от механично запушване на отвора на израстъка, но не се стига до неговото възпаление, поради спонтанното му отваряне и преминаване на оплакванията. И така до следващия път. Тогава понякога приемаме, че се касае за „хроничен” апендицит, без да има белези на истинско възпаление.
           
            Симптоми
            Има много симптоми на апендицит. Това е заболяването в корема, което е най-непредсказуемо и се проявява по най-различни начини. Комбинацията от оплаквания и симптоми варира от един-единствен, до десетки такива. Те могат да включват:
• коремна болка;
• болка, която се засилва при движение на тялото;
• затруднено дишане;
• запек, който се променя в диария;
• гадене и повръщане;
• загуба на апетит;
• болезнено уриниране и кръв в урината, както и много други.
           
            Диагноза
            Необходим е преглед от хирург, за да се изключат много други заболявания с подобни симптоми. Кръвни и уринни изследвания, както и изследване на ректума с пръст дават добра информация за развитието на апендицит. Освен това ехографско изследване на корема, компютъртомографско сканиране на корема, рентгеново на корема и белия дроб, премерване на телесната и ректалната температура също могат да бъдат направени, за да дадат допълнителна информация в определена посока.
           
             Лечение
            Ако диагнозата е остър апендицит операцията трябва да се предприеме незабавно, за да се отстрани възпаления апендикс.
            С напредъка на хирургията като цяло, това вече не е толкова рискована операция, колкото е била преди век например. И въпреки това си остава операцията в коремната хирургия най-трудна за диагноза и с най-много усложнения. След операцията пациентът обикновено остава на легло само един-два дни, а пълното му възстановяване отнема не повече от две-три седмици.
 
            Операцията се извършва през малък разрез в дясно долу на корема или със специални лапароскопски инструменти през три разреза около пъпа между 5 и 10 мм, докато пациентът е под обща анестезия. По време на операцията се прекъсва кръвоснабдяването на апендикса. След това самият той се връзва в основата, непосредствено до сляпото черво. Отстраняването му става без да се позволява на инфектираното съдържимо да замърсява коремната кухина. Операцията обикновено отнема по-малко от един час, а пациентите ми съобщават значително облекчение след това.

            Отново бих искал да подчертая, че апендиксът е един малък орган, който може да създаде големи проблеми. Затова винаги когато имате коремни болки или неясни притеснения свързани с корема, можете да ме потърсите за мнение. С радост ще направя за Вас каквото е нужно.

SEO оптимизация