Диагностичната лапароскопия е оперативна процедура, при която посредством малка операция се постига поставяне на диагноза в неясни и трудни за диагностиране с неинвазивните методи случаи. В наши дни тя замества напълно диагностичната лапаротомия /тактиката „ще отворим, ще видим”/. Голямата разлика е, че ако при лапароскопията пациентът почти не страда и се възстановява напълно в рамките на около седмица, при лапаротомията възстановяването е както при голяма коремна операция. Много често може да отнеме и повече от месец. Друг е въпросът, че много често диагностичната лапароскопия преминава в операция, чрез която установения проблем се решава. Тогава възстановяването е според проблема, който е намерен.
            Симптоми

            Симптомите, които могат да наложат провеждането на диагностична лапароскопия са изключително много и най-различни. Именно разнообразието им не сочи към определен проблем и затова се налага посредством инвазивен метод да намерим отговор на въпроса какво става там и какво мъчи пациента.
            Диагноза

            В голям процент от случаите успяваме да поставим диагнозата при направена диагностична лапароскопия. Но има и случаи, в които въпреки операцията това не се отдава. Но като отчитаме факта, че никой друг метод и средство на диагностика не ни е помогнал, понякога тя е наистина единственото средство на избор. По време на диагностична лапароскопия получаваме ако не точна диагноза, то поне информация за това кой орган страда или какъв тип е заболяването и възможно ли е хирургично решение на проблема или остава на консервативно такова.
            Лечение
            Хубавото на диагностичната лапароскопия е, че в момента, в който се установи проблема, тя може да прерастне в лечебна лапароскопка операция или отворена операция. Случвало се е такава диагностика и операция да отнемат по-малко от 5 минути, а да решат проблем, който е мъчил пацинта от месеци.

            Когато стигнем до стадия да коментираме плюсовете и минусите на диагностичната лапароскопия на дълго и широко ще Ви разясня какво и защо предстои да направим. Ще наблегна на възможните находки и възможностите за решаването им в същия момент. Ще ми е нужно Вашето предварително съгласие за извършването на няколко различни по обем и перспективи операции. Иначе алтернативата е следната: при първата операция /диагностичната лапароскопия/ намираме проблема; приключваме с тази операция до пълното възстановяване на Вашето съзнание и разсъдък; обяснявам какъв е проблема и възможните решения; в един по-късен етап /примерно на следващия ден/ преминаваме към операцията за разрешаването му. Тъй като според колективното хирургическо знание това е неразумно, ще поискам от Вас предварително съгласие за извършването на най-доброто с конкретния случай. Винаги можете да разчитате на това, че моя единствена цел е да дам на пациента най-доброто от себе си. Ако пък установя, че има проблем, който някой друг колега може да реши по-добре от мен, няма да се поколебая да потърся помощта му.

SEO оптимизация