Гастроезофагеалната рефлуксна болест представлява връщане на стомашно съдържимо в хранопровода - прохода през който храната се движи от устата до стомаха. Тогава хранопровода страда, защото му липсва защитната лигавицата на стомаха, и много лесно се дразни от стомашните киселини. Това причинява усещане за парене в гърдите, което повечето хора наричат „​​киселини” или преценяват като сърдечна болка, въпреки че няма нищо общо със сърцето. В допълнение, стомашната киселина може да доведе до възпаление на хранопровода, а хроничното възпаление може да доведе до язви и белези на хранопровода. Те пък от своя страна след време могат да се променят в ракови. Така освен, че от нещо напълно лечимо може да загуби живота си преждевременно, качеството на този живот ще бъде значително по-ниско поради непрестанните оплаквания.
            Рискови фактори
            Някои от рисковите фактори, които могат да доведат до това заболяване са тютюнопушенето, храненето с пикантни или кисели храни, наднорменото тегло, консумацията на прекомерни количества алкохол или просто слабост на долния езофагеален сфинктер, който контролира отварянето и затварянето на входа на стомаха.
            Симптоми
            Заедно с усещането за парене в гърдите, може да изпитвате болка при преглъщане на храна, затруднено преглъщане, кисел вкус в устата от киселинния рефлукс, пресипналост на гласа или кашлица, хрипове от връщането в гърлото и белите дробове на стомашни сокове, анемия, затруднено дишане в определени позиции на тялото.
            Диагноза
            Историята на оплакванията на пациента обикновено показва диагнозата. Начинът на живот, тютюнопушенето, употребата на алкохол, преяждането и липса на физически упражнения могат да доведат до това заболяване. Също така, често повръщане след ядене или пиене, заедно с парене/кисел вкус в устата, са признаци, които сочат към киселинен рефлукс. Рентгеново изследване, измерване на рН и фиброгастроскопия, трябва да бъдат направени, за да се докаже и стадира заболяването и да се определи нуждата от операция и нейния обем.
            Възможности за лечение
            Лечението на ГЕРБ зависи от симптомите на пациента. Като начало се започва с медикаментозно лечение, спане на по-висока възглавница, промяна на хранителните навици. При тежки случаи, или когато след няколко месеца при спирането на лекарствата и спазването на определения режим оплакванията отново се появят, най-вероятно ще Ви препоръчам операция за затягане на долния езофагеален сфинктер.

 

            Когато при направените изследвания се установи, че става въпрос за диафрагмална/хиатална/аксиална херния, тогава най-вероятно директно ще Ви препоръчам операция. Ще го направя, защото когато проблема е физически /а не функционален, както при ГЕРБ/ няма шанс с консервативни средства да постигнем желания резултат.

SEO оптимизация