Какво е херния? Хернията представлява слабост или разкъсване на тъканите на коремната стена. Когато това се случи една мекотъканна формация си проправя път през структурите на вече компрометирана площ в стената на корема. Това може да се случи както при мъже, така и при жени и деца.
           
            Има два основни вида хернии:
1/ Придобити – причинени от отслабването на тъканите с течение на времето.
2/ Вродени – проявили се още при раждането като дефект на коремната стена.
           
           Някои пациенти считат, че хернията ще се излекува с течение на времето от самосебе си, но това не се случва никога. Само при новородените с пъпна херния това е възможно и то веднага след раждането при прилагане на необходимите мерки. Обикновено казвам на моите пациенти, че най-добрия момент за лечение е когато хернията е малка и то посредством минимално инвазивната хирургия. За съжаление в повечето случаи пациентите идват едва когато нещата са твърде напреднали, когато най-доброто за тях е класическата операция.

            Защо препоръчвам ВИНАГИ планова операция на херния? Защото когато операцията е по спешност, това означава, че има много голяма вероятност, състоянието да е напреднало твърде много и да са настъпили широк спектър от усложнения, предопределящи не най-благоприятния изход от подобна операция. Един факт за илюстрация на казаното – във всички проучвания, смъртността при операции на херния по спешност е десетки пъти по-висока от тази при планови операции.
           
            Симптоми
            Много хора са в състояние да преценят дали имат слабинна херния още преди да дойдат в кабинета ми. Очевиден знак за това е подутина под кожата в областта на слабините. Тази подутина може да се увеличи по размер с течение на времето и да достигне невероятни размери. Физическите хората с подобен проблем могат да изпитват болка при вдигане на тежки предмети, при кашляне, или когато ходят до тоалетната. Други хернии могат да включват затруднено преглъщане или дишане, болка в гърдите, киселини, анемия, чести „сърдечни кризи”. Ако имате тези симптоми, просто трябва да бъдете прегледан и да се прецени има ли херния, налагаща операция. Възможно е тези оплаквания да са предизвикани от съвсем други причини, но нека специалист да вземе окончателното решение.
           
            Рискови фактори
           
Затлъстяването би Ви поставило в риск от появата на херния. Прекомерното тегло натоварва тялото, особено по време на работа и спорт. Този допълнителен стрес с течение на времето може да доведе до отслабване на стената на корема, което да доведе до херния. Това е много важно, затова контролирайте Вашето тегло, за да не се подлагате на ненужен риск за херния или за много други, свързани с теглото здравни проблеми. Но затлъстяването не е абсолютен фактор – в интерес на истината много слаби хора също страдат от този проблем. От моя скромен хирургичен опит бих казал, че херния се появява най-често при рязко отслабване или при рязко надебеляване.
           
            Лечение

            Класическа операция
            Както вече споменах, операция се налага за лечението на хернии ежедневно. Това е най-разпространената коремна операция. По време на операцията, аз ще върна обратно излезлите от корема структури на мястото им и ще притегна разхлабените мускули. Това обикновено се прави чрез зашиване на мускулите един към друг в мястото на разтхлабването. Напоследък все по-често се налага поставянето на това място на синтетична пластмасова мрежичка, която подсилва коремната стена. Раната се зашива с конци или скоби.

            Операцията обикновено отнема от тридесет минути до два часа. Най-често нощта след операцията пациентът прекарва в болницата. Поне така е в България все още. На следващата сутрин, след като се е раздвижил, пуснал е газове и уринирал без затруднения, се прибира у дома.
           
           
Лапароскопско лечение на херния
            По-новите хирургични методи са по-малко агресивни, отколкото традиционната „отворена” хирургия при операцията на една херния. Лапароскопската хирургия използва три малки разреза, всеки от 5 до 10 мм дължина, за да може да се работи в корема. В отворена хирургия се изисква по-дълъг /5-6-7 см/ разрез. Тази операция се прави задължително с помощта на използване на мрежа за подсилване на коремната стена и се извършва задължително под обща анестезия. Има няколко предимства на лапароскопската пред отворената операция. Те са: по-прегледна и без напрежение изпълнена операция и като резултат на това по-кратко време за ранно възстановяване, по-малко болка и дискомфорт и много по-ниска вероятност за инфекция на мястото на операцията.

            Важно е обаче да се знае, че периодът за оздравяване и окончателно излекуване е еднакъв при двата вида операции – имам предвид времето, в което платното се вгражда в тъканите и изгражда новата коремна стена. Това са между 30 и 45 дни – време в което болният трябва да се пази от всичко, което напряга коремната стена и увеличава вътрекоремното налягане – вдигане и носене, влачене на тежести, цепене на дърва, тупане на килими, копаене. По-лесно биха ме разбрали мъжете – представете си, че ще се излива бетонна плоча. Първо се прави кофража, после се поставя арматурата и накрая се излива бетона. Но кофража не се сваля на следващия ден. Изчаква се бетотът да стегне достатъчно. Същото е и с платното – слага се на място, но се чакат 30-45 дни докато собствените тъкани прорастнат през неговите дупки и стане „бетон”.

            Консултирайте се с мен при избора на операция, защото някои други фактори също са от допълнително значение при намиране на най-добрата възможност. Това са възраст, общо здравословно състояние и придружаващи заболявания, етапа на развитие на хернията. Всички тези и други фактори ще бъдат претеглени внимателно преди да направя конкретната препоръка към Вас.

SEO оптимизация