Какво е ректум? Ректум е крайният сегмент на дебелото черво преди ануса и всеки злокачествен растеж в тази област на тялото се нарича рак на ректума. Поради естествената му връзка с останалата част на дебелото черво, което може да развива почти същия вид рак, наличието на тези две ракови заболявания често се обобщават като „колоректален” рак.
            Добрата новина за тази форма на рак е, че той расте много бавно. Така че пациентите често могат да бъдат напълно излекувани при ранното му откриване и лечение. Тази болест се среща най-често при хора след 60-годишна възраст. Карцинома на ректума е свързан с неправилния хранителен режим: диетите с ниско съдържание на фибри и с високо съдържание на рафинирани храни.
            Симптоми
            Симптомите включват внезапна промяна в активността на червата и/или наличие на кръв в изпражненията. Упорит запек или диария след години на редовност, както и периодичното им редуване трябва да Ви накара дабъдете по-загрижен, не трябва да се пренебрегват. Също така, може да има чувството, че червата въпреки обилното изхождане не са напълно изпразнен или има чести безрезултатни позиви за дефекация. Възможно е човек да няма нито един от тези симптоми, докато ракът се развива подмолно и причини запушване на червата. Ако това настъпи и се стигне до разкъсването на черво, може да се стигне до перитонит - животозастрашаващо възпаление на лигавицата на коремната кухина.
            Диагноза
            Диагностичните изследвания включват задължително фиброколоноскопия - изследване на дебелото черво и ректума с помощта на гъвкава оптична тръба, която преминава през ануса и с помощта на която се оглеждат и се взима материал от съмнителните за рак места на ректума. Абсолютно задължително още при първия преглед хирурга ще прегледа ануса и ректума с пръст, както и може да вземе материал за окултни кръвоизливи от изпражненията.
            Възможностите за лечение
            Когато ракът не е напреднал, аз препоръчвам операция на моите пациенти. Ако туморът се развива в горната част на ректума, може да се отстрани болната част на дебелото черво и да се присъедини към останалата нераково променена ректална тъкан. Ако туморът се развива в долната част на ректума, може да препоръчам премахване на ректума и ануса едновременно. В този случай, ануса на пациента се извежда на корема под формата на постоянна колостома. Тя представлява изкуствен изход за изпражнения. След операцията, повечето пациенти се подлагат на облъчване и/или химиотерапия.

            Когато ракът е много напреднал може да не се налага оперативно лечение. Тогава наша основна грижа е т. нар. палиативна грижа – осигуряване на комфорт на живот съвместно със заболяването, доколкото това е възможно.

            В тези случай възникват много медицински, етични, административни, организационни и какви ли още не въпроси и проблеми. Готов съм винаги и за всичко да помогна според моите възможности и компетенции. Важното е да се намери верният път, а той много често е различен за всеки пациент и казус.

SEO оптимизация