Как протича деня на операцията

                Събуждането е още в 6 часа след като сте бил приет предния ден, направени са всички нужни изследвания, консултации и подготовка, пренощувал сте в болницата. Следва сутрешен тоалет, който за подвижните пациенти е тяхно дело, а за неподвижните е грижа на медицинската сестра. Може би вече сте гладен и жаден? Така ще е до операцията, а може би и след това. Ако има назначени медикаменти, които трябва да се направят преди операцията, сестрата ще ги направи когато им е времето. Ако трябва да се изпият някакви хапчета преди операцията тя ще Ви напомни и проконтролира. Следвайки оперативната програма на отделението, в определен момент медицинската сестра ще Ви даде хирургична престилка, която да облечете на голо, ще Ви помоли да отидете до тоалетната, за да се изпишкате и ако имате нужда да се изходите. След това на лежаща количка ще Ви закара до операционния блок. Там ще Ви посрещне анестезиологичната сестра. Тя ще Ви попита как се казвате, ще ви даде да поставите калцуни на краката и шапка на главата. Ще провери дали случайно не сте с лак по ноктите, обеци и накити, ще попита дали имате подвижни протези в устата. Ако имате ще трябва да ги свалите. Целта е да останете както Ви е майка родила. След това ще Ви въведе в операционната зала и ще Ви постави на операционната маса. Ще Ви направи впечатление, че в залата е студено. Такова е само усещането поради стреса и затова, че сте гол и под напрежение. Минималната температура, която се поддържа там е 23-24 градуса. Тогава ако нямате венозен път, тя ще Ви постави канюла /равносилно на вземане на кръв от вената/ и ще я свърже с банка с разтвор. Ще залепи няколко „лепенки” по гърдите, които ще свърже с кабели за електрокардиографа. На пръста на ръката ще постави „щипка”, която ще следи нивото на кислорода в кръвта. Ще залепи друга лепенка на подбедрицата, която е свързана с електроуредите, с които ще работим – заземяване. Тогава ще дойде лекар-анестезиолог, който ще има грижата за Вашата анестезия по време на цялата операция и ще проследи Вашето състояние в ранния следоперативен период. И той ще ви попита как се казвате, ще Ви каже как намира състоянието Ви в момента и каква анестезия възнамерява да Ви даде. Искам да уточня, че той ще Ви предложи най-добрата анестезия за Вашата операция. При условие, че има възможност и за друга такава и при Ваше изрично желание да бъде направена другата, той ще се съобрази с желанието Ви. Нищо в болницата не може да се случва против желанията Ви. Ако желаната от Вас анестезия е несъвместима с операцията, то тогава ще трябва да решите на операцията ли държите повече или на анестезията.

При условие, че анестезията е обща, анестезиологичният екип ще сложи маска на лицето Ви, от която ще усещате лек ветрец /кислород/, ще Ви пожелае „лека нощ” и ще заспите. Всички останали необходими болезнени или неприятни процедури като поставяне на сонда през носа, поставяне на катетър за уриниране, поставяне на централен венозен път и други такива ще бъдат извършени след като вече сте под въздействието на анестезията.

При условие, че анестезията е местна, след като подишате достатъчно кислород от маската на лицето, анестезиологът ще Ви помоли да заемете подходяща позиция. Тя понякога е неестествена и трудно разбираема за пациента, но ние ще Ви помогнем да я заемете. Ще има едно убождане с много тънка игла за поставяне на упойка на мястото на последващото убождане със значително по-дебела игла. Всъщност съществената анестезия се поставя с втората игла. Обикновено процедурата е по-скоро неприятна, отколкото болезнена. На тази фаза на подготовка се намесва хирурга. Ако сте под обща анестезия е много вероятно дори и да не го видите, а ако сте с местна може да имате възможността да слушате музика, звуците от апаратурата или разговорите на персонала.

След приключването на операцията следва аналогична процедура по връщането Ви на Вашето легло във Вашата стая или на такова в Реанимационно отделение /ако състоянието Ви и обема на операцията го налагат/. Първите часове след операцията обикновено са неприятни като усещане, има значителна сънливост, може да има гадене и повръщане, повишена температура или втрисане, да Ви е студено. Дежурната медицинска сестра има грижата за всичко. Ако прецените, че с Вас се случва нещо необичайно, просто позвънете на сестрата от дисплея на дистанционното устройство, което тя Ви е оставила, когато Ви е настанила. Ако не намирате нищо притеснително в състоянието си – не звънете. Тя ще се появява през определено време и ще Ви пита как се чувствате. Много е вероятно още 2-3 часа след операцията да Ви накара да станете от леглото, да направите няколко крачки до леглото или да отидете до тоалетната. Това е част от лечебната Ви програма. И така до вечерта, когато ще сте напълно изтощен. Тогава с цел подобряване на съня медицинската сестра ще Ви обезболи и ще направи лекарство за сън. Лека нощ до следващата сутрин, когато трябва де сте отпочинал и много по-свеж от предния ден.

 

Хранене по време на престоя в болницата

Според конкретното заболяване и Вашето състояние лекарят ще прецени какъв режим на хранене да следвате при престоя си в болницата. Той назначава Вашата диета и Вие ще я получавате като болнична храна. Тя може да се мени ежедневно. За нас хирурзите дори бистрата вода е диета и много често тя е едно добро начало на храненето.

След определени операции и при някои заболявания е възможно да се наложи да бъдете хранени чрез венозни вливания на хранителни вещества или през сонда в стомаха.

Независимо от конкретната диета, храната ви ще бъде приготвена от пресни и контролирани продукти, при спазването на всички правила за хигиена и здравословно хранене.

Важно:

В името на Вашата сигурност не се допуска внасянето и съхранението на големи количества храни и напитки в болничните стаи. Във Ваш интерес е стриктно да спазвате предписаната Ви диета. Вашите близки могат да Ви носят сокове, минерална вода, плодове или други ястия, в случай че сте на обща диета. Въпреки това не трябва да забравяте риска от хранителни натравяния при консумация на некачествена или неправилно съхранявана храна, внесена отвън. Винаги питайте сестрата или доктора за възможността да приемате нещо, което бихте искали.

Възможни усложнения след операцията

Няма операция при която да няма възможни усложнения. Но никога не бива да се забравя, че дори и ако такава не се направи много често са възможни тежки усложнения на заболяването. Така че винаги търсим по-доброто, по-безопасното, по-малко рисковото действие или бездействие. Затова е хирурга, за да прецени кое ще донесе на пациента повече полза и ще му осигури по-високо качество на живот или по-дълъг живот.

                Най-често срещаните ранни следоперативни усложнения са:      

Незабавни

 • Първично кървене –  започващо или по време на операцията или непосредствено след нея, в резултат на повишаване на кръвното налягане. Може да изисква кръвопреливане или връщане обратно в операционната зала за ревизия на оперативната рана
 • Базални ателектази – малки участъци от белия дроб, които не се разгъват добре
 • Шок – кръвозагуба, остър инфаркт на миокарда, белодробен емболизъм или септицемия
 • Понижено отделяне на урина – неадекватно заместване с течности по време или след операцията

 

Ранни

 • Остро объркване – обезводняване или сепсис
 • Гадене и повръщане – от обезболяването и свързани с анестезията
 • Повишена температура – виж „Повишена температура след операция” по-долу
 • Вторично кървене – често в резултат на инфекция
 • Пневмония
 • Инсуфициенция на раната или анастомозата
 • Дълбока венозна тромбоза
 • Остра бъбречна задръжка
 • Инфекция на пикочните пътища
 • Следоперативна инфекция на раната
 • Чревна непроходимост в резултат на фибринови сраствания
 • Паралитичен илеус

 

Късни

 • Чревна непроходимост поради следоперативни сраствания
 • Постоперативна херния
 • Рецидив на основното заболяване – примерно злокачествено такова
 • Образуване на келоид
 • Незадоволителен козметичен вид на раната – зависи от много фактори

 

 

                Повишена температура след операция

От 0 до 2 ден:

Леко повишена /до 38 С/, много често:

                Увреда на тъканите от операцията и некроза в оперативната рана             

                Хематом

Персистираща /над 38 С/:

                Ателектаза; колабиралия бял дроб може да се инфектира вторично

                Специфична инфекция свързана с операцията

                Кръвопреливане или реакция на даваните медикаменти

 

От 3 до 5 ден:

                Бронхопневмония

                Сепсис

                Инфекция на раната

                Инфекция, внесена по венозен път или флебит

                Оформяне на абсцесна кухина

                Дълбока венозна тромбоза

 

От 5 до 7 ден:

                Специфични усложнения, свързани с операцията – инсуфициенция на анастомозата, оформяне на фистула

 

След 7 ден:

                Ранева инфекция

                Инфекция в несвързани с операцията органи и системи

                Дълбока венозна тромбоза

                Белодробен емболизъм

 

Рискове, ако не се предприеме операция според препоръките

За различните заболявания и състояния рисковете са различни. Те съществуват в медицината винаги. Целта е да бъдат намалени до минимум. Рискове има както при действие, така и при бездействие. Затова когато обсъждате с хирурга оперативното лечение, а Вие имате своите дълбоки резерви го помолете да ви разясни конкретните във Вашия случай.

Най-подходящото време за операция

Времето се определя от няколко фактора. На първо място в плановата хирургия е пациентът да е в пълно здраве. Да не кашля, да не киха, да няма повишена температура, да няма видимо кървете от някъде. Да се чувства здрав.

Следва да не е в период на възстановяване от тежко заболяване или от скорошна предходна операция. Освен това при прегледа на хирурга трябва да са отхвърлени всякакви заболявания и състояния, противопоказани за конкретната операция. Примерно пациент с херния има и значими затруднения с уринирането: категорично първо трябва да се реши проблема с уринирането /той повишава вътрекоремното налягане/ и едва тогава да се оперира хернията. В обратния порядък шанса хернията да се появи отново е много висок. И последно, но може би най-важно: вътрешната убеденост на пациента, че точно операцията и този хирург ще му решат проблема. Когато разума вземе връх над емоциите, терзанията и непрестанните питания отстъпят пред спокойствието и увереността в добрия изход от операцията – това е точния момент! А страха – това само говори, че сте жив човек и нищо човешко не Ви е чуждо.

SEO оптимизация