Предоперативната подготовка у дома и в болницата
Ако е необходима такава у дома, то Вие ще сте предварително уведомен и инструктиран да я направите.

          Бръснене: Не е нужно дори предварително бръснене в областта на оперативния разрез. Това обикновено се прави в болницата непосредствено преди операцията, за да се предотврати развитието на възпаление на космените фоликули. Такова възпаление би било нежелателно преди всяка операция и повишава риска от следоперативно възпаление на раната. Ако сте противник на бръсненето и предпочитате обезкосмяването с депилатоарен крем, можете да го направите у дома, но след предварително съгласуване с оператора. Можете и да го носите със себе си при постъпването и депилацията да бъде направена с него в болницата.
          Очистителни средства: Много често преди коремни операции се налага приемането на очистителни лекарства или правенето на клизма със същата цел. Когато става въпрос за приемане на такива лекарства, това обикновено става около обяд на предния ден и е придружено от прием на обилно количество вода и течности. Приема се само ограничено количество лека храна – супи, бульони, каши, кисело мляко. Приема на пургативи естествено предизвиква обилно многократно изходане по голяма нужда. За да се случи това своевременно /през деня, до края на вечерта/ трябва да се приема обилно количество вода. Това ускорява перисталтиката и подобрява качеството да изчистването на червата. Когато се спазват препоръките – прием на пургатив с голяма количество вода в рамките на 3-4 часа – обикновено изхожданията приключват до полунощ и пациента има достатъчно време за нормален сън преди операцията. Понякога при тази подготовка е възможно да има известно количество кръв в изпражненията. Това не е притеснително при условие, че количеството не е голямо. Това е още една причина да предпочитаме почистването да става след приема в болница.
          Прием на противоалергични лекарства: Това е подготовка, която почти винаги се прави у дома. Обикновено след консултация с алерголог е назначена предоперативна противоалергична подготовка с хапчета през устата. Тя започва след като е уточнена датата на операцията и е съобразена с препоръките на алерголога като продължителност. Последното хапче най-често се взима сутринта в деня на операцията, което е последвано от венозна инжекция с друго пративоалергично лекарство един час преди самата операция. Самото приемане в болницата става в деня преди операцията.

SEO оптимизация