Още в началото искам да уточня за уважаемия пациент, че в медицината понятието „тумор” означава „подутина” и в никакъв случай не бива да се слага знак на равенство между тумор и рак. Наричаме тумор всичко което се е подуло, включително и най-обикновена херния. А вече самите тумори могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Тук ще говорим основно за доброкачествените.

            ЛИПОМИ
            Липомът е доброкачествено туморно образувание. Той представлява нетипично струпване на мастна тъкан, много подобна на всяка друга в нашето тяло. Обикновено пациентът сам си го опипва, тъй като трябва да достигне значителни размери, за да стане видим. Кожата над него е напълно нормална. Като размер могат да са от 1-2 см. до 15-20 см. Протичането им също обикновено е доброкачествено, но макар и много рядко се стига до израждане на нормалните им клетки в злокачествени. Именно затова винаги ще Ви препоръчам плановото им премахване. Никой никога не може да Ви гарантира, че именно този липом няма да се промени във времето.

            Самата операция се прави под локална анестезия с Лидокаин или неговите сродни, отнема около 15-20 минути и остава толкова голям белег, колкото голям е самия липом. Много рядко се налага приемането на пациента в болница за операцията. Това обикновено се случва, когато става въпрос за много големи по размери липоми и оперирането им с локална анестезия е по-неудачния вариант.

            Рядко можем да говорим за истинска временна нетрудоспособност след операция по този повод. Това се случва, когато е разположен на видимите части на тялото. Или размерите му изискват поставянето на дрен, който трябва да се свали след няколко дни.

            АТЕРОМИ
            Атеромът представлява запушване на отвеждащия канал на мастна жлеза и задържане в нея на отделения секрет. Известни са още и като себацейни кисти. Естествено е в такъв случай да се появят там, където има много мастни жлези –

окосмената част на главата, лицето, гърба, гърдите, слабините. С времето натрупването на секрет в жлезата може да достигне значителни размери и периодично да изтича от нея с мирис на гранясала мас. Ако при операцията капсулата не се отстрани, атерома може да рецидивира. Това се случва, когато правим операция по повод възпален атером – в този случай целта е да се преборим с инфекцията, а едва на следващ етап се преценява нужна ли е операция за окончателното му отстраняване.

            Атеромите не показват склонност към злокачествено израждане и имат основно загрозяващ ефект. Въпреки това препоръчвам отстраняването им докато са малки, защото колкото по-големи са, толкова по-големи ще са и белезите от операцията. И грозният атером се заменя от грозен белег. За съжаление все още не са открити методи с „изсмукване” за каквито мнозина пациенти питат.

            ФИБРОМИ
            Фибромът е доброкачествен тумор на съединителната тъкан. Изграден е основно от фибробласти и фиброцити, разположени между колагенови влакна. Различават се твърд фибром /преобладават колагеновите влакна/ и мек фибром /преобладават клетъчните елементи/.  Те могат да бъдат разположени по цялото тяло, но най-често са по крайниците и гърдите. На пипане са твърди, могат леко да наболяват.

            Много рядко имат склонност към промяна към злокачественост, но кой може да знае. И тук важи принципа – колкото по-рано, толкова по-добре.

            БЕНКИ
            Бенките /меланоцитни невуси/ са надигнати или на нивото на кожата, кафяви или черни образувания, срещащи се по цялото тяло. Цветът се дължи на пигмента меланин, намиращ се в групи от клетки, наречени меланоцити. Бенките се разделят най-общо на следните групи:
            Вродени невуси. Срещат се рядко и могат да са малки, средни или гигантски. Препоръчвам пациентите да бъдат наблюдавани периодично от кожен лекар и при настъпване на промяна, да бъдат оперативно отстранени. Гигантските бенки се срещат изключително рядко, но носят риск за злокачествено израждане. Те са предшественици на меланома и хирургичното им лечение трябва да започне през първата година от живота на детето.
            Придобити обикновени невуси. Те са малки петна върху кожата, които се характеризират със симетрична, кръгла или овална форма, резки и добре очертани граници, светло или тъмнокафяв цвят, с диаметър до 0,5 см. Повечето придобити обикновени невуси изглеждат еднакви и много си приличат. Локализират се най-често върху откритите части на тялото. Подобно на вродените невуси и придобитите подлежат на наблюдение и проследяване и при настъпване на промени се отстраняват чрез изрязване.
            Диспластични /необикновени/ невуси. Те представляват „ненормални” бенки, които заемат спектъра между обикновените „нормални” невуси и малигнения меланом. Последният е злокачествено заболяване. Характерни за диспластичните невуси са неправилните, лошо очертани граници, неравномерното оцветяване, огнищата от черен пигмент и по-големият размер. Като потенциални предшественици на злокачествения меланом те изискват повишено внимание. Пациентите с такива невуси подлежат на активно наблюдение и много често е много по-разумно да бъдат отстранени оперативно.

            МАЗОЛИ
            Мазолите представляват ненормално задебеляване на кожата най-често на ходилата. Провокират се от промяна на структурата на ходилото, неудобни обувки, наднормено тегло и други. Оперативното лечение в този случай се свежда до лечение на възпалителните усложнения, тъй като стандартното им оперативно отстраняване не решава проблема, предизвикал ги. Това може да направи и затова се препоръчва ортопедична корекция на проблемната зона с цел нормализиране на стъпването, което повлиява положително състоянието.

SEO оптимизация